Haber

Lübnan lirası artık elle sayılamaz veya cebe sığmaz

Lübnan’da yerel para birimi olan liranın dolar karşısında tarihi değer kaybı yaşamasının ardından banknotlar cebe sığmaz, en küçük esnaf bile para sayma makinesi kullanmak zorunda kalır.

2019 yılından bu yana ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Lübnan lirasının değer kaybetmesi engellenemiyor. Krizin başında 1 dolar 2020’de 1500 lira civarındayken, bugünlerde karaborsada 80 bin liranın üzerinde işlem görüyor.

Lübnan’da tedavüldeki en pahalı kağıt para “100 bin” lira. Lübnanlılar kriz öncesi 100 doları bozdurduğunda döviz bürosundan aldıkları 150 bin liraya sadece 2 banknot yetiyordu. Şimdi ellerindeki banknot sayısı 80’i geçiyor.

Hal böyle olunca da birçok esnaf hem zamandan kazanmak hem de yanlış hesap yapmamak adına “para sayma makineleri” almaya başladı. Bugün mahalle bakkallarında bile para sayma makinelerini görmek mümkün.

Tıpkı bir para makinesi ihtiyacı gibi, insanlar da evlerine, iş yerlerine ve ofislerine kasa almak zorundadır.

Yollardaki reklam panolarında “para sayma ve kasa” reklamları var

Lübnan’da yaşanan ekonomik krizle birlikte önemli elektrik kesintileri yaşanmaya başlandı. Devlet elektriğinin kesilmesinin ardından güneş enerjisiyle şarj edilen pillere ilgi arttı.

Bir dönem bu pillerin reklamları ülkenin şehir merkezlerinde ve şehirlerin ortasındaki otoyollarda büyük reklam panolarında yer alırken, artık onların yerini “para sayma makineleri ve kasalar” almıştır.

“En çok para sayma makinesi satıldı”

Beyrut’un Corniche Mezra semtindeki dükkânında elektronik eşya satan Mohammad Halla, kasaya yönelik artan talepten memnun.

Daha önce 6 ayda sadece bir para sayma makinesi satabildiklerini belirten Lübnanlı esnaf, “Dükkânımızda çok elektronik ürün var ama şu anda en çok para sayma makinesi satılıyor. Şu anda ayda 4 tane satıyorum.” söz konusu.

Lübnan’da para saymanın ve savunma yapmanın çok farklı bir boyut kazandığını belirten Halla, “Artık bu makinelere neredeyse herkesin ihtiyacı var. Evde, işte, ofiste kullanılıyor. Yazar kasa önünde para saymak israf. zamanın.” dedi.

“Lira artık elle sayılacak durumda değil”

Beyrut’un Hamra ilçesindeki bir kebapçıda kasiyer olarak çalışan Ahmet Zekeriya, günün değerli vaktini müşterilerden gelen paraları sayarak geçirdiğini söyledi.

Kriz öncesi müşteriden aldığı parayı banknot sayısının az olması nedeniyle rahatlıkla sayabildiğini belirten Zekeriya, “Ancak şimdi birkaç dürüm ve içecek alırsa makine ile parayı saymak zorunda kalıyoruz” dedi. Çünkü yetişemiyoruz. Lira artık elle sayılacak durumda değil.” söz konusu.

Madeni paralar küçük bir çekmeceye veya çantaya bile sığmaz.

Kasa almak için bir mağazaya gelen Beyrutlu Ahmed Sabah, liranın artan hacmi nedeniyle artık parayı küçük bir çekmecede, cüzdanda veya evdeki en sevdiklerinde saklayamadıklarını söyledi.

Sabah, “Şu anda evde 500 dolarınız varsa, o parayı saklamak veya korumak için mutlaka bir kasaya ihtiyacınız var. Daha önce 500 doları bozdurduğunuzda cebinize rahatlıkla sığıyordu ve saklaması çok kolaydı. hacim olarak yer açıyoruz artık herkesin evinde bir kasa olması lazım.” söz konusu.

Fiyatlar dolar ama ödeme lira

2020 yılından itibaren Lübnan’da ithal edilen tüm eserler dolar üzerinden fiyatlandırılmaktadır. Liranın dolar karşısında sürekli değer kaybetmesi nedeniyle piyasa işletmecileri ve diğer esnaf neredeyse her gün fiyat etiketlerini değiştirmek zorunda kaldı.

Lübnan ekonomiSağlık Bakanlığı, ithal edilen eserlerin fiyatının 1 Mart’tan itibaren lira yerine dolar olarak yazılmasına karar verdi.

Başta marketler olmak üzere yurdun hemen her yerinde işlerin fiyatları dolar üzerinden hesaplanırken, fatura o günkü kur üzerinden liraya çevrilerek müşteriye sunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu